Proiect ProUCare


[ Proiect FINALIZAT  ]
ProUCare

Proiectul ProUCare este implementat de ECLER, cu sprijinul membrilor RoTIP (Rețeaua de ONG-uri Împotriva Traficului de Persoane).

Proiectul este finanțat de CARE – confederație globală care luptă împotriva sărăciei și a nedreptății sociale de peste 74 de ani, și coordonat la nivel național de SERA Romania Foundation cu sprijinul Care France și FONPC.

Scopul proiectului este de a preveni violența sexuală și traficul de persoane în rândul refugiaților ucraineni și de a identifica din timp indicatorii potențialelor infracțiuni, raportându-le apoi către ECLER sau autoritățile competente.

Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul implementează 6 activități principale:

A1. Cercetare (2022, Iunie – Iulie / prelungit până în Decembrie) privitoare la situația curentă a refugiaților ucraineni în România, nivelul lor de protecție, nevoi imediate și politici de integrare pe termen mediu.

A2. Organizare comunitară (2022, Iulie 21 – 22) își propune să identifice aproximativ 15 potențiali lideri vorbitori de limba engleză din rândul refugiaților ucraineni și să-i formeze ca organizatori comunitari (instruire pentru formatori) pentru a preveni violența sexuală și traficul de persoane.

Training-ul va fi susținut în limba engleză și găzduit de Centrul pentru Drepturile Omului și Migrație al Universității Româno-Americane (Bd. Expoziției 1B, București). Participanții din afara Bucureștiului vor fi cazați de către ECLER la hotel, în imediata apropiere a locului de desfășurare a trainingului.

Refugiații ucraineni sunt invitați să aplice pentru acest training completând formularul online de mai jos:

Agenda instruirii poate fi consultată mai jos:

A3. Training (2022, Iulie 28 – 29 și Septembrie 24 – 25) (aproximativ 2 x 25 participanți) privind detectarea și raportarea potențialelor cazuri de violență sexuală și trafic de persoane în rândul refugiaților ucraineni, cu aproximativ 50 de reprezentanți ai societății civile, profesioniști independenți și autorități de stat. Instruirea prezintă cazuri potențiale specifice de trafic de persoane identificate în rândul refugiaților ucraineni, concentrându-se pe recomandările OSCE și GRETA (Consiliul Europei) privind prevenirea traficului de persoane, precum și pe ghidul UE privind protecția temporară cu referințele sale specifice la traficul de persoane.

Training-ul va fi susținut în limba română și găzduit de Centrul pentru Drepturile Omului și Migrație al Universității Româno-Americane (Bd. Expoziției 1B, București). Participanții din afara Bucureștiului vor fi cazați de către ECLER la hotel, în imediata apropiere a locului de desfășurare a trainingului.

Persoanele interesate sunt invitate să aplice pentru unul dintre programele de formare completând formularul online de mai jos. Înscrierile sunt deschise până pe 25 iulie:

Agenda trainingurilor poate fi consultată mai hos:

A4. Sesiuni de conștientizare (2022, Septembrie – Octombrie) despre riscurile de trafic de persoane și dezinformare. Vor fi organizate 10 sesiuni online, pentru a sensibiliza tinerii români și ucrainenii cu privire la principalele riscuri ale traficului de persoane. Un formular online pentru a colecta informații despre posibile cazuri de trafic de persoane (#OnSilent) va fi tradus și în limba ucraineană și promovat în timpul sesiunilor. Principalele grupuri țintă sunt tinerii ucraineni și români, pentru un total de aproximativ 50 de ucraineni și 300 de români.

A5. Investigație jurnalistică (2022, Iunie – Septembrie) – despre principalele riscuri ale traficului de ființe umane și loverboy printre ucraineni. Se va produce un scurt video-documentar de 25-40 de minute.

A.6 Analiză (2022, Septembrie – Octombrie) privind evoluția protecției refugiaților ucraineni în Romania de la începutul războiului. Analiza se concentrează pe situația persoanelor aflate sub protecție temporară în România, expunând evoluțiile desfășurate între momentul începerii și încheierea proiectului, legate în principal de principalele riscuri ale violenței sexuale și traficului de persoane.